Voiko sähkökatkoihin varautua?

9.2.2023
Olli Nuutila

Ilmastonmuutoksen johdosta lisääntyvät sään ääri-ilmiöt haastavat sähköverkkoja ympäri maailmaa. Sähkökatkot aiheuttavat yrityksille monenlaisia vahinkoja. Kaikki nykyiset vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät lakkaavat toimimasta vaikka lämmitys ei perustuisikaan suoraan sähköön tai lämpöpumppuun. Esimerkiksi kaukolämpötalossa kiertovesipumput sammuvat eikä lämpö siirry kiinteistöön vaikka lämpöä olisi muuten tarjolla. Kaupoilla voi olla kylmäkoneita, joiden sisällön sulaminen tulee todella kalliiksi. Oma aurinkosähkötuotanto lakkaa myös yleensä sähkökatkon sattuessa, koska yleensä järjestelmät toimivat vain online-tilanteessa.

Sähköverkkoyhtiöt ovat investoineet paljon sähköjärjestelmän säävarmuuteen ainakin Suomessa. Täysin säävarmaksi sähköverkkoa ei kuitenkaan voida saada. Yksittäiset kiinteistöt ja yritykset voivat varautua myös itse sähkökatkoihin. Vaihtoehtoina ovat varavoimageneraattorit ja sähkövarastot. Kiinteistössä tulee olla silloin mahdollisuus erottaa kiinteistön sähköverkko valtakunnan verkosta.

Varavoimageneraattori on paras valinta silloin kun varavoimaa tarvitaan pitkään ja tehoa täytyy olla paljon. Varavoimageneraattorissa on haasteena kuitenkin sen huolto ja ylläpito. Generaattorista ei ole hyötyä jos sitä ei ole huollettu ja ei toimi tosipaikan tullen. Generaattorin käyttäminen bensalla tai polttoöljyllä maksaa myös paljon silloin kun sitä tarvitsee käyttää. Generaattorit ovat suurimman osan ajasta käyttämättömän ja investoinnin kannattavuus on pelkästään varavoiman vahinkojen estämisessä.

Nykyään varteenotettava vaihtoehtona ovat myös sähkövarastot, joissa on riittävä kapasiteetti ja teho kiinteistön tai sen kriittisiin sähkökuormiin. Akkujärjestelmän etuina ovat sen huoltovapaus (li-ion-akustoissa) ja toimintavarmuus. Akkujärjestelmän käyttäminen ei maksa käytännössä enemmän kuin normaali sähkönkäyttö. Sähkövarasto tulee olla varustettu offline-ominaisuudella, jotta kiinteistö eristetään sähkökatkon ajaksi valtakunnan sähköverkosta.

Sähkövarastot ovat myös erittäin hyvä valinta silloin, kun kiinteistössä on omaa sähköntuotantoa esim. aurinkopaneeleilla. Kun sähköjärjestelmä on toteutettu viisaasti, sähkövarasto voi antaa aurinkopaneeleiden invertterille herätejännitteen ja -taajuudeen ja paneelit voivat jatkaa sähköntuotantoa. Silloin kiinteistön sähkökatkon sietokyky voi olla todella merkittävä, koska paneelit tuottavat kiinteistön tarvitseman sähkön ja akku voi varastoida mahdollisen ylituotannon päivän aikana.

Sähkökatkojen osuus ajallisesti vuodesta on onneksi usein hyvin pieni. Sähkövarastoa voidaan hyödyntää muina aikoina mm. oman sähköntuotannon talteenotossa. Älykkäimmät järjestelmät kykenevät myös moniin muihin operaatioihin, jotka tuottavat omistajalleen säästöjä. Sähkövarasto voi ehkäistä tarvetta muihin investointeihin. Tästä esimerkkinä on kulutuspiikkien tasaus, jossa hetkellisiä kulutuspiikkejä kompensoidaan sähkövaraston tuottamalla sähköllä ja siten vältytään sähköliittymän koon kasvattamiselta.

Lisää luettavaa